15 Ocak 2016 Cuma

Güvercinlerde Dış Parazit-ÖNLEMLERİ

    GÜVERCİNLERDE GÖRÜLEN DIŞ PARAZİTLER

Güvercinlerde rastlanan parazitler kısaca iç parazitler ve dış parazitler olmak üzere iki gruba ayrılır.İç parazitler bazen kuşların bağırsaklarında bulunan bazen akciğerlerinde yerleşen parazitsel canlılardan meydana gelmektedir.bu araştırmanın konusu DIŞ PARAZİTLER ise
Güvercinlerin vücudunun tamamen dışında,tüyler,telekler arasında yaşayancanlıları konu almaktadır.  (Güvercin Özellikleri #TIKLA#    )
              Dış parazit                                                                        İç parazit







DIŞ PARAZİTLERE KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER

1) Kuşlarınızı yerde yemlemeyiniz.yemlerin içine kuşların dışkısı girmeyecek şekilde hijyenik bir şekilde özel olarak hazırlayacağınız yemlikleri kullanınız.

2)Suluklarınız da aynı şekilde içine kuşların dışkısı girmeyecek şekilde korunaklı olmalıdır.Piyasada satılan üstü kapalı güvercin suluklarını kullanabilirsiniz.

3)Kuşlarınızın yemlik ve sulukları,Başka kuşların(serçe,yabani güvercin) kullanımına açık olmayacak onlara da ayrı bir suluk almanız uygundur.

4)salmanızı ve salma içi ekipmanlarınızı düzenli bir şekilde temizleyiniz.Bu temizleme sırasında dezenfektan ilaçlar kullanmak uygundur,Hiç bir ilaç yoksa klorlu bir çamaşır suyuda iyidir.Bir dezenfektan görevi görür Salmanın temizlenip dezenfekte edilme aralığı en fazla bir hafta olmalıdır.
ayrıca salmanın içi havadar olmasına özen gösteriniz.havadar olmayan küçük mekanlar da güvercinlerinizin sağlığı açısından hiç uygun değildir.

5)Salmanınız ıslak olmamalıdır ıslak ortamlarda mikroplar barınırlar ve gelişirler.Salmanınız da kum koymayınız kum mikroplar için barınma ve gelişme ortamı sağlar.

6)Salmanızı, içine her tür parazitin, sineğin, böceğin vb girmesini  engellemek amacı ile uygun gözenekli kafes teli kullanarak yalıtınız.

7)Kuşlarınızın diğer bütün kuşlardan evcil ve bütün uzak ve yalıtık bir ortam da ve uçurduğunuz da bu tür kuşlara temas etmemesine dikkat ediniz.

8)Güvercinlerinizin tümünü en az ayda bir kez genel sağlık kontrolünden geçiriniz. Bu kontrol sırasında olması muhtemel tüm hastalıkların belirtilerini inceleyiniz ve dış parazit taşıyıp taşımadıklarını gözleyiniz. Yaz aylarında ve tüy değişim dönemlerinde dış parazit kontrollerini artırınız.

9)sürekli kaşınan ve huzursuz bir görüntüsü olan kuşlarınızı mutlaka parazit taramasına tutunuz.salma içini belli aralıklar da parazit öldürücü ilaçlarla ilaçlayınız.

10)Kuşlarınıza haftada bir banyo yaptırınız. Banyo sularına parazit önleyici ve koruyucu ilaçlar karıştırınız. Ayrıca parazit taşımasalar bile güvercinlerinizi yaz aylarında ayda bir, kış aylarında iki ayda bir dış parazit öldürücü ilaçlar ile ilaçlayınız. Bu konuda ilaçlar  bölümde detay bilgi vereceğim.

            
                                         
   
DEZEN SOLÜSYON
Benzalkonyum klorür içeren bir antiseptik ve dezenfekte ilacıdır. Bakterilere, virüslere (şap, new castle, kuduz v.s.) tek hücreli mantar türlerine karşı güçlü bakterisid, virüsid ve fungusid etkilidir. Deri, mukoza ve serozayı tahriş etmez. Salma içi ekipmanları ile     (yemlik, suluk, banyo kabı ) salma içi ve tabanının dezenfektesinde de kullanılmaktadır.
Dezen solüsyon doğrudan yıkama, bez, pamuk, sünger ya da fırça ile sürme, pulverizasyon ( püskürtme ) ya da banyo tarzında uygulanır. Kullanım oranı olarak, 4 cc dezen 2 litre suya karıştırılarak kullanılabilir. 250 ml, 1 lt ve 5 lt'lik plastik ambalaj halinde piyasada satılmaktadır. Vetaş ilaç firmasının bir üretimidir. Veteriner ilaçları satan eczanelerde ve ilaç depolarında bulunabilir.

NEGUVON TOZHayvanların dış ve iç parazitleri için kullanılan etkili bir ilaçtır. Deri yolu ile ve bağırsaktan emilerek kana karışabilmektedir. Haricen kullanıldığında ise dış parazitler üzerinde oldukça etkilidir. Güvercinlerde görülen bit, pire at sineği ve kene türlerine karşı etkilidir. Özellikle bit için oldukça iyidir. Güvercinlerde %2’lik eriyik şeklinde kullanılır ve 5 gün sonra ilaç tekrarlanır. 1 litre suya 2 gram karıştırılarak hazırlanacak su ile tüm salma püskürtme yolu ile ilaçlanabilir.  Ayrıca güvercinlerin banyo suyu aynı oranda hazırlanır ve  kuşların haftada bir bu suda yıkanmaları sağlanır. Bayer firmasının bir üretimi olan ilaç piyasada 500 gram ( 20gr x 25 torba ) ve 1 kg’lık ambalajlar halinde bulunmaktadır. 


RİN TOZUGüvercinlerin yanı sıra kafes kuşları ve diğer evcil hayvanlarda görülen dış parazitler için oldukça yaygın olarak kullanılan bir ilaçtır. Toz şeklinde olan ilaç serpme yolu ile kullanılmaktadır. Koruma Tarım AŞ firması tarafından üretilen ilaç, güvercinlerde kanat altlarına, kuyruk arkasına ve göğüse serpilmek sureti ile kullanılır. Herhangi bir parazit saptanmışsa ilaçlama 1 hafta sonra tekrar edilir. Aynı zamanda salma içinde köşelere, çatlaklara vb yerlere de serpilebilir. Zehirleyici etkisi çok düşük olduğundan güvenle kullanılabilir. Güvercinlerin yemlerine ve içme sularına karışmamasına dikkat edilmelidir. Piyasada 150 gr’lık ambalajlar halinde satılmaktadır. Veteriner ilaçları satan eczanelerde ve ilaç depolarında bulunabilir.


Yazan: Yasin AKIN 15 Ocak Cuma 2016 / İSTANBUL  
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder