17 Ocak 2016 Pazar

Güvercin Yemi çeşitleri Faydaları


Güvercin Yemi  

değerli ziyaretçilerim öncelikle beni tercih ettiğiniz için Teşekkürler umarım paylaşımı'mı beğenmişsinizdir

Güvercin Yemi, Bilinen ve uygulanan güvercin besleme yöntemlerinin aksine, güvercinler yalnızca buğday gibi tahıllarla değil farklı çeşitlerdeki tohumlarla beslenmelidir. Bütün canlıların metabolizmalarında olduğu gibi güvercinlerin de dengeli beslenmeye ihtiyaçları vardır. Karbonhidrat, protein ve yağ gibi üç önemli beslenme unsurunu ve bunlara ek olarak mineral, vitamin ve lif desteği barındıran yemleme şekli, güvercinlerin sağlıklarını koruyabilmek ve verim beklentilerini karşılayabilmek adına çok önemlidir. Bu şekildeki yem karışımlarında belirlenmiş bazı oranlar mevcut olup, bu oranlar korunarak hazırlanmış yem karması, ideal güvercin yemi sağlamaktadır. 

Güvercinler yumurtadan çıkmalarından itibaren yavru evresi, tüy değişim evresi ve kış mevsimi evresi gibi farklı aşamalardan geçerler. Dolayısıyla da bu evrelerde ihtiyaç duydukları besin çeşitleri farklı olmaktadır. Kanatlı hayvan yetiştiriciliği bilincine sahip bir kişi bu evrelerde değişik varyasyonlarda yemler hazırlayıp hayvanın ihtiyacına göre yemleme sistemini tercih etmelidir. Güvercinler, ırklarına göre ağırlıkları değişmekle beraber, ortalama olarak kendi ağırlıklarının yüzde 10'u civarında besine ihtiyaç duymaktadırlar. Bir güvercin 350 gr kadarsa ihtiyaç duyacağı yem miktarı yaklaşık 35 gr olacaktır. Bu ağırlıkta 20 adet güvercine sahip olan bir yetiştirici, günde ortalama 700 gr kadar yeme gereksinim duyacaktır. 

Genel olarak kabul görmüş olan yemleme biçimi günde bir kez ve akşama doğru yapılandır. Ancak bazı özel durumlarda, örneğin yavruların büyüme evresinde bir günde iki kez yemleme yapılabilmektedir. Ancak böylesi durumlarda yukarıda belirtilen günlük yem miktarı, örnek ağırlık için 35 gr, aşılmamalıdır. Böylesi özel durumlarda yem üçe bölünerek üçte bir kadarı sabah kalanı da akşam verilebilir. Güvercinler, sayıları çok fazla değilse özel yemlikler kullanılarak, 100 veya daha fazla kuşun olduğu kümeslerde ise hijyen kurallarına özen gösterilerek çok iyi temizlenmiş ve yemin dışkı ile temasının engellendiği zeminde beslenebilir. 


Güvercin ırklarının yapıları gibi beslenme şekilleri de birbirinden farklıdır. Her tür farklı hızda yem yer. Bu nedenle beslenme zamanlarının farklı olması, tam beslenme sağlanması bakımından esastır. Güvercin yemi karışımları temiz, kapalı, koku ve nemden arındırılmış ortamlarda özenle muhafaza edilmeli ve hayvan sağlığı açısından küf oluşumu önlenmelidir. 


Güvercinler diğer kuşlar gibi çoğunlukla tohum ve kuru baklagiller tarzında besinler tüketmektedirler. Bunların başlıcaları, arpa, buğday, mısır, yulaf, akdarı (sorgum), mercimek, pirinç, fiğ, burçak, bakla, çılban, bezelye, soya, fasulye, kanola, rapiska (kolza), çedene (kenevir tohumu), ay çekirdeği, keten tohumu ve kardi (aspir) olarak sıralanabilir. Sayılan tüm bu besinlerin çimlenme yeteneğini kaybetmemiş yani taze olması gerekmektedir. Güvercin beslenmesinde kısır tohum olarak tabir edilen bayat besin maddeleri uygun değildir. Güvercinlerin yaşam evrelerine uygun karışımları hazırlamak için, verilecek besinlerin hangi grupta yer aldığını bilinmesi çok önemlidir. 


Yoğun karbonhidrat oranına sahip olan güvercin yemleri:


* Buğday [%70] 
* Arpa      [%67]
* Yulaf     [%64]
* Mısır      [%70]
* Akdarı   [ %70]
*Pirinç      [%72]

Toğun Protein oranına sahip güvercin   yemleri:

* Mercimek [%22]
* Fiğ            [%27]
* Burçak      [%22]
* Bakla        [%25]
* Bezelye    [%23]
* Fasulye    [%20]

 Yoğun protein ve yağ oranına sahip olan güvercin yemleri:

 * Soya [%38, %17]
 *Kolza [%18, %44]
 *Kenevir [%20, %33]
 *Keten [%24, %31]
 *Ay Çekirdeği [%19, %40]
 *Aspir [%18, %33]


Yazan: Yasin AKIN (17.01.2016) İstanbul  
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder